sobota, 27 października 2012

Warzywne curry



Curry z mieszanych warzyw to proste i przyjemne danie - myślę, że w sam raz na jesienne chłodne dni.
Składniki można dowolnie wybierać w zależności jakie warzywa są dostępne i ulubione. Dobrze wygląda i smakuje jeśli warzywa są różnorodne w kształcie i kolorze. Zasady tworzenia curry są mniej więcej podobne w różnych przepisach jeśli chodzi o kolejność dodawania składników. Szybko można własne wersje wypracować. Trzeba tylko zgromadzić dużą ilość przypraw - można je kupić np w sklepach z produktami z całego świata. Tutaj podaję przepis z książki: "Complete Indian Cooking"

Składniki:
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki nasion gorczycy (czarnych)
1/2 łyżeczki nasion kuminu
1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
2 liście curry (pewnie nie do dostania w Polsce)
1 świeże zielone chilli drobno pokrojone (można też przekroić tylko wzdłuż lub wrzucić w całości - łagodna wersja)
2,5 cm świeżego imbiru drobno pokrojonego
2 łyżki pasty curry (można sobie taką przygotować na dłużej do przechowywania w lodówce: 4 łyżki nasion kolendry, 2 łyzki kuminu, 1 łyżeczka nasion kozieradki, 2 suszone chili, 2 liście curry, 1 łyżeczka chilli i 1 łyżeczka kurkumy, sól, ocet ok 1/5 szklanki winny, olej 1/4 szklanki - wszystkie przyprawy mielimy w młynku do przypraw dodajemy ocet winny, mieszamy aż utworzy się pasta, podgrzewamy olej na patelni lub w woku i smażymy pastę mieszając przez 10 min, schładzamy i możemy przechowywać w słoiczku w lodówce - proporcje przypraw też można zmieniać lub użyć już zmielonych przypraw, które zmieszamy razem z odrobiną wody tuż przed dodaniem do gotowania)
1 mały kalafior - czyli mniej więcej 1/4 polskiego kalafiora:-) podzielonego na różyczki
1 duża marchewka pokrojona w grube plastry
10 dag fasolki szparagowej pokrojonej w kawałki 2,5 cm
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki chilli (można mniej)
1/2 łyżeczki soli
2 pomidory pokrojone w drobną kostkę
1/2 szklanki groszku zielonego (może być mrożony choć nie uznaję mrożonych warzyw zazwyczaj)
2/3 szklanki warzywnego wywaru

Podgrzewamy olej w garnku o grubym dnie, smażymy nasiona gorczycy i kuminu 2 min (zaczną pstrykać), dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu 5 min, dodajemy świeże chili, imbir smażymy 2 min, dodajemy pastę curry, mieszamy dokładnie przez 3-4 min. Wrzucamy kalafiora, marchewkę i fasolkę szparagową (lub inne dostępne warzywa) smażymy przez 4-5 min, dodajemy kurkumę, chilli, sól i pomidory dusimy przez 2-3 min, wsypujemy groszek gotujemy 2-3 min wlewamy wywar warzywny, przykrywamy pokrywką i dusimy aż warzywa zmiękną. Podajemy. W przepisie tego nie ma ale można złagodzić smak kleksem śmietanki jeśli ktoś lubi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz