niedziela, 18 listopada 2012

Chicken biryani


Biryani czyli ryż w tym wypadku z kurczakiem i ziemniakami to bardzo aromatyczne i eleganckie danie odpowiednie na przyjęcie lub niedzielny obiad:-) Ten przepis pochodzi z książki "Complete Indian Cooking".
Można zmniejszyć o połowę ilości poszczególnych składników, gdyż te podane poniżej są dla 4 - 6 osób ale lepiej zaprosić gości i zachwycić ich tym daniem. Można do tego ugotować osobno warzywa i podać razem.
 
Składniki:

1,3 kg piersi z kurczaka pociętych na duże kawałki
4 łyżki przyprawy do biryiani w formie pasty ( można wymieszać zmielone przyprawy : kumin, pieprz czarny, kardamon, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, chilli, kurkumę, sól i połamany liść laurowy oraz trochę wody, tak żeby utworzyła się pasta) 
2 zielone chilli pokrojone drobno - można dać mniej lub ominąć ten składnik wtedy będzie łagodne
1 łyżka utartego świeżego imbiru
1 łyżka zmiażdżonego czosnku
50 gr liści świeżej kolendry posiekanych
6 - 8 liści świeżej mięty posiekanych
150 ml naturalnego jogurtu dobrze rozmieszanego
2 łyżki przecieru pomidorowego
4 cebule pokrojone w cienkie krążki usmażone na brązowo (nie czarno) i pokruszone
sól do smaku

450 gr ryżu basmati - ważne żeby użyć tego rodzaju
1 łyżeczka nasion kuminu
kawałek kory cynamonowej
4 nasiona zielonego kardamonu
2 nasiona czarnego kardamonu (niekoniecznie)
olej roślinny do smażenia
4 ziemniaki pokrojone w dużą kostkę
175 ml mleka wymieszanego z 6 łyżkami wody 
1 opakowanie szafranu wymieszanego z 6 łyżkami mleka ( z braku szafranu można użyć kurkumy)
2 łyżki masła lub ghee (klarowanego masła) 

do przybrania:
masło do smażenia
50 gr orzechów cashew
50 gr rodzynek

- Mieszamy kurczaka z następnymi 10 składnikami w dużej misce i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny żeby się zamarynował.
- Gotujemy dużą ilość wody i namaczamy ryż z nasionami kardamonu, kuminu kora cynamonową wg przepisu 5 min - ja namaczałam dłużej ok 20 min. Następnie ryż trzeba odcedzić. 
- Smażymy ziemniaki na złoto na oleju.
- W dużym garnku o grubym dnie układamy kurczaka i dusimy 10 min na małym ogniu wraz z marynatą. Zdejmujemy z ognia.
- Układamy  połowę ryżu na kurczaku tworząc równą warstwę na którą układamy warstwę ziemniaków i znowu pozostały ryż.
- Polewamy wodą z mlekiem. Robimy kilka dołków w które wlewamy mleko z szafranem, układamy kawałeczki masła na górze i przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu od 35 do 45 min.
- na patelni smażymy delikatnie rodzynki i orzechy.
- Gotowe biryani troszkę mieszamy przekładamy na półmisek posypujemy rodzynkami i orzechami i podajemy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz