Jednym z najpopularniejszych wręcz niezbędnych dań w północnoindyjskim posiłku jest Dhal - czyli potrawa z rozmaitych strączkowych - proste, zdrowe i tanie źródło białka dla licznych tu wegetarian. Do tego chapati czyli indyjski chlebek - najprostszy z wielu rodzajów codziennie przygotowywanych chlebków - roti. Bardzo łatwo przyrządzić je w Polsce.
Chapati
Rozgrzewamy mocno tawę lub patelnię o grubym dnie i kładziemy każdy placek po kolei na króciutko po kilka sekund na każdej stronie, obracamy gdy powierzchnia zetnie się i pokryje małymi bąbelkami. Nie wolno trzymać za długo bo zrobi się całkiem suchy. Zdejmujemy placek z tawy lub patelni i kładziemy bezpośrednio na palniku na ogniu (dla tych którzy mają kuchenki gazowe) aż zrobi się balonik - chapati rozdwoi się i wypełni powietrzem. Obracamy na drugą stronę szybko i z powrotem żeby powierzchnia chapati gdzie niegdzie przypaliła się lekko – (charakterystyczne ciemne plamki).
Dhal wg
Shivani
W garnku - najlepiej ciśnieniowym - gotujemy w półtorej szklanki wody (jeśli w zwykłym garnku to więcej) garść strączkowych (w
Indiach jest ogromny wybór rodzajów) można użyć czerwonej soczewicy, fasolki mung bez
skórki w połówkach lub groch żółty w połówkach – ze szczyptą kurkumy i soli. Gotujemy do miękkości aż ziarna zaczną się rozpadać. W ciśnieniowym garnku to do drugiego syknięcia, w zwykłym w zależności od rodzaju strączkowych sprawdzamy i ewentualnie dolewamy wody jeśli wyparuje.
Średnią cebulę
kroimy w drobną kostkę, czosnek (2 - 4 ząbki) siekamy cienko, 1 zielone chilli w cieniutkie plasterki,
świeży imbir (2,5 cm)ścieramy na tarce.
Drobno
kroimy jeden pomidor i grubo siekamy garść liści kolendry
Rozgrzewamy
olej w woku lub garnku o grubym dnie, wsypujemy szczyptę nasion kuminu, gdy
trochę się zezłoci dodajemy cebulę, czosnek, imbir, chili – smażymy kilka minut
aż cebula zmięknie. Dodajemy, poł lyżeczki garam masali, chili, sproszkowanej
kolendry, szczyptę sproszkowanego imbiru. Dajemy szczyptę soli, pomidora –
smażymy mieszając aż pomidor zmięknie. Wlewamy ugotowane strączkowe wraz z wodą
w której się gotowało i dusimy chwilę. Dodajemy wg upodobania śmietanę. Mieszamy i
posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z ryżem i chapati.Chapati
Składniki: mąka razowa
pszenna, woda
Wsypujemy do
miski lub na duży talerz ilość mąki zależną od tego ile sztuk chapati chcemy
przygotować. Hinduski robią to na wyczucie i na wyczucie też dodają wody
ugniatając aby masa zrobiła się miękka i jednolita. Formujemy wałek z
wyrobionego ciasta i dzielimy na równe części, które obracamy w dłoniach tak by
powstały kulki.
Bierzemy po
kolei kulki ciasta i rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni tak by wyszły
z tego równe cienkie placki.
Gotowe chapati odkładamy na talerz przykrywając folią aluminiową. Można wcześniej posmarować odrobiną masła niektóre z nich. Podajemy ciepłe najlepiej od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz