matar paneer |
Wiem, że może trudno w to uwierzyć w listopadzie w Polsce ale tu jest szczyt sezonu na zielony groszek.
Podaję dwa przepisy, w sumie bardzo podobne, na danie z groszku i indyjskiego sera, który można zastąpić np ziemniakiem jak ja to zrobiłam w drugim przepisie. Pierwszą wersję - matar paneer zrobiła Shivani.
Matar paneer - czyli groszek z serem indyjskim
Składniki:
250 gr sera paneer pokrojonego w kostkę lub w zastępstwie - tofu
szklanka świeżego lub mrożonego :-( groszku zielonego (na pewno
nie z puszki!!!)
2 cebule
6 ząbków czosnku,
dość duży kawałek świeżego imbiru (5 cm długości)
łyżeczka nasion kuminu,
kardamon zielony 2
nasiona, czarny (niekoniecznie),
3 goździki,
kilka kulek pieprzu czarnego,
kawałek kory cynamonu
łyżeczka kurkumy,
kolendry,
pół łyżeczki chilli czerwonego,
łyżeczka soli
2 pomidory utarte na tarce
garść liści kolendry
łyżka śmietany
2-3 łyżki oleju
Ucieramy na tarce lub w mikserze cebule,
ząbki czosnku, kawałek świeżego
imbiru.
Rozgrzewamy olej w garnku ciśnieniowym lub zwykłym garnku o
grubym dnie. Wrzucamy kumin, kardamon
zielony, czarny, goździki, pieprz, kawałek cynamonu, kilka sekund smażymy
Dodajemy utarte: cebulę, czosnek i imbir, smażymy na złoto
Wsypujemy kurkumę, kolendrę, chili,sól – mieszamy, smażymy chwilę.
Dodajemy utarte na tarce pomidory – smażymy.
Dajemy groszek – smażymy mieszając.
Wlewamy wodę – tyle, żeby zakryła całość – mieszamy.
Dodajemy pokrojony paneer, zamykamy szybkowar lub przykrywamy pokrywką zwykły garnek i gotujemy ok 10
minut.
Wyłączamy, odstawiamy, kiedy da się otworzyć szybkowar,
dosypujemy świeżą kolendrę i dajemy łyżkę śmietany mieszamy
podgrzewamy i podajemy.
Groszek z pieczarkami i serem lub ziemniakiem.
Danie zainspirowane przepisem z książki "Complete Indian Cooking". Proporcje są trochę zmienione.
Danie zainspirowane przepisem z książki "Complete Indian Cooking". Proporcje są trochę zmienione.
Składniki:
szklanka groszku
250 gr sera paneer lub duży ziemniak pokrojony w kostkę
200 gr pieczarek najlepiej małych
1 cebula bardzo drobno pokrojona lub utarta na tarce
kilka łyżek oleju lub ghee - masło klarowane
garść kolendry świeżej posiekanej drobno
3 ząbki czosnku
1 świeże chilli zielone posiekane
2,5 cm kawałek imbiru świeżego startego
pół szklanki jogurtu wymieszanego z 1 łyżką mąki kukurydzianej i połową szklanki wody
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka garam masali
sól
Podsmażamy ser lub ziemniaka na złoto na patelni lub w woku i odkładamy na bok. To samo robimy z pieczarkami - jeśli są małe to w całości smażymy i odkładamy.
Mielimy cebulę, kolendrę, chilli i czosnek w mikserze lub w moździerzu lub bardzo drobno siekamy albo ucieramy na tarce. Dodajemy do tego kurkumę, garam masalę i sól i mieszamy aż utworzy się pasta.
W woku podgrzewamy pozostały ze smażenia olej (ok 1 łyżka) i smażymy przygotowaną pastę z przypraw i cebuli ok 8 min aż zniknie zapach surowej cebuli i olej się oddzieli.
Dodajemy groszek, pieczarki i ser lub ziemniaka mieszamy i powoli wlewamy jogurt z wodą. 10 min dusimy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz