wtorek, 9 października 2012

Apetyczne ziemniaczki - czyli Shahi Kaaju Aloo


Właściwie nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie więc nie tak często będą na tym blogu przepisy ale podaję jeszcze jeden przepis na prostą a stuprocentowo udaną potrawę. Przepis tej samej autorki co poprzedni N. Methy. Jest to tak smaczne że od razu można podwoić ilość składników.

Składniki:
4 łyżki orzechów Cashew
300gr ziemniaków
2 cebule
czosnek - kilka ząbków
imbir świeży - kawałek ok 2,5 cm długości
olej
kurkuma szczypta duża
kumin całe nasionka (pół łyżeczki)
1/4 łyżeczki garam masali
1/4 szklanki jogurtu
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
świeża kolendra garstka listków posiekanych

Namaczamy orzechy Cashew - nerkowca 15 min w małej ilości wody. Przyznam, że bez tego ta potrawa też jest udana ale wtedy nazwa musiałaby być inna:-)
Ziemniaczki kroimy w kawałki ok 2,5 cm i smażymy w oleju na patelni, aż będą złote, odkładamy gotowe na bok. 2 cebule kroimy w krążki.
Czosnek i imbir oraz orzechy ucieramy na pastę w moździerzu.
Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej dajemy kumin i 30 s czekamy aż popstryka ale nie zrobi się czarny. Dajemy cebulę, na małym ogniu smażymy aż się zeszkli ale nie zbrązowieje. Dodajemy dużą szczyptę kurkumy i 1/4 łyżeczki garam masali. Trzeba dobrze wymieszać i uważać żeby nie przypalić. Ja w tym miejscu dałam trochę wody.
Dodajemy pastę orzechowo - czosnkowo - imbirową, dodajemy jogurt, gotujemy na małym ogniu aż woda wyparuje i całość zrobi się bardziej gęsta.
Dodajemy mleko i wodę dusimy 2-3 min. Ja dałam więcej wody bo ziemniaki wchłaniają sos.
Dajemy ziemniaczki usmażone i posiekaną kolendrę, dusimy na małym ogniu, aż sos będzie gęsty. Podajemy i patrzymy jak znika z talerzy w sekundę:-)

1 komentarz:

  1. Wow! This looks yummy... I am tempted to drop in again to your place and have some of this :)

    OdpowiedzUsuń