|
ginger honey lemon tea |
Wraz z nadejściem jesieni, która tu objawia się w postaci porannych mgieł i nocnego chłodnego powietrza wzrasta zapotrzebowanie na rozgrzewające ciało i duszę napoje.
Nasze dwa ulubione to ginger honey lemon tea i masala chai. Pierwszy to po prostu dużo imbiru pokrojonego w paseczki zalanego wrzątkiem z dodatkiem soku z limonki (lub cytryny) i miodu. Masala chai to czarna herbata sypana ( w kuleczkach) zagotowana w garnku z wodą i mlekiem, rozgniecionym kardamonem i specjalną mieszanką przypraw do tejże herbaty (dostępna z w sklepach z produktami z całego świata) i cukrem np brązowym. Cała filozofia polega na tym, że niczego nie trzeba żałować, ma to być mocne, rozgrzewające. Nasz sąsiad natomiast ma inny sposób na nadchodzącą zimę i wczoraj zakupił rum:-)
|
masala chai |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz